Yoga

Zoveel vormen, zoveel keus.
Geen wonder dat yoga zo lastig te definiëren is, laat staan kiezen als je het overweegt.

Dat het afschrikt is niet heel vreemd.

Zo jammer eigenlijk, want als je eenmaal doorhebt wat de basis inhoudt, dan begrijp je alle verschillen en intensiteiten beter en kan je kiezen wat bij je past. Het lesrooster van yogastudio Only Happiness is gevarieerd zodat je kan kiezen waar je behoefte aan hebt.

Hoe je kiest Vind je via deze link. Met behulp van wat vragen kom je eenvoudig erachter hoe je een les selecteert.

Wat is Yoga?

Yoga is een eeuwenoude traditie uit India. Een bewegingsleer waarbij je spieren, gewrichten, organen, zenuwstelsels, bloedsomloop en de geest traint. Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord ‘yuj’, dat ‘verenigen’, ‘verbinden’ betekent en verband heeft met het woord juk. Een juk verbindt twee delen tot één. Yoga brengt lichaam en geest samen.  “Geest” en/of “mind”: begrippen waar we vanuit de westerse filosofie steeds meer op terug komen. We zijn meer dan alleen een brein.
In  de huidige tijden van stress, prestatiedruk en altijd bereikbaar via onze mobiel, zoeken we naar een punt van rust.  Hatha Yoga brengt naast de fysieke elementen en voordelen ook de zoektocht naar ruste en stilte wat meer in balans.  Hoe? Dat is wat je gaat beoefenen en ervaren in de les.

Joh, Waarom dan al die verschillen?  

Ik vergelijk veel dingen met pannenkoeken bakken, zo dus ook waarom al die verschillen in yoga. 

We weten allemaal dat welke variatie je ook maakt, het afgeleid is van simpelweg: een pannenkoek. Nu bepaald alleen de bakker hoe de smaak is en dat doet deze vanuit: persoonlijke ervaring.

Yoga is persoonlijke ervaring gedeeld van persoon op persoon op persoon. Maar de basis Blijft ook hier hetzelfde. Allemaal vanuit die eeuwen oude traditie. De Filosofie werd van oudsher gedeeld van man op man. Uiteindelijk verzameld door Patanjali en tig jaren later kwam het westen er meer in aanraking mee door Iyengar.

Zo zijn dus alle vormen van yoga afgeleid vanuit: Hatha Yoga> Dit valt onder 1 van de 4 hoofdtakken: Raja Yoga. Lees hierover meer 

Of je nou over Ashtanga, Power, Bikram, Iyengar, Yin, of Detox yoga praat, allemaal variaties op die ene pannenkoek. 

Zoals ik het zie hebben Yogadocenten, beoefenaars 1 ding gemeen, namelijk het doel.

Het doel van Yoga is niet de hoofdstand of welke houding dan ook.  Het doel is niet om flexibel te worden. Het doel is “Stilleggen van het wervelen van de geest” > Jezelf bestuderen via je lichaam en je ademhaling: Hatha Yoga.

Kom vooral om te ervaren op de yoga mat.